De enige manier waarop je kunt bepalen of je bounce rate goed of slecht is, is door de context van de pagina mee te nemen in je interpretatie. Een belangrijke pagina kan een bounce rate hebben van 100% en toch nog goed presteren. Hoe kan dan?
Stel, je pagina heeft één bezoeker die binnenkomt en direct weer vertrekt. Alle andere bezoekers komen via een eerdere pagina op je website en navigeren door. In dit geval vertelt de context ons dat de bounce rate niks betekent. We zouden in deze situatie beter naar de exit rate kunnen kijken, aangezien er maar één bezoeker op deze pagina is binnengekomen. Om te voorkomen dat je hier fouten in maakt, kun je voor bounce rates het best kijken naar het “bestemmingspagina’s”-rapport. Hier zie je enkel de pagina’s waar mensen op binnenkomen. In het rapport “alle pagina’s” zie je ook de pagina’s die niet als ingang hebben gediend. Dit leidt tot onjuiste conclusies en foute beslissingen.
En nu?
Na het lezen van dit blog heb je hopelijk iets meer inzicht in wat de bounce rate precies meet. Voordat je beslist of een pagina niet presteert, is het belangrijk dat je de context in acht neemt. Bekijk het “bestemmingspagina’s”-rapport in plaats van het “alle pagina’s”-rapport. Focus je vooral op de landingspagina’s waarvan je graag wilt dat bezoekers een verdere interactie ondernemen.
Het vinden van de juiste context kost energie en vergt analytische vaardigheden. Lukt het niet en twijfel je over je bounce rates? Plaats een reactie in de comments of vraag direct advies bij ons aan. Onze Google Analytics-specialisten zien het als een uitdaging om kwalitatieve data te leveren waar met een goed gevoel belangrijke beslissingen op kunnen worden gebaseerd.